‘de Stilte tussen Woord en Beeld’

EXPOSITIE met werk van IRMA VAN OSCH 29 januari t/m 22 maart 2025

In meerdere religieuze verbanden bestaat er een zeker wantrouwen richting het beeld, en een voorkeur voor het woord. Het beeldverbod geldt redelijk strikt voor de islam -de oorsprong daarvan ligt niet in Koranteksten maar stamt uit de Hadith; de teksten waarin godsdienstgeleerden Mohammeds leven vastlegden. Afbeeldingen zouden een poging kunnen zijn om de scheppende kracht van God te imiteren. Iemand vergeleek dit eens met het auteurs- of beeldrecht, dat we heel gewoon zijn gaan vinden.
Maar binnen het christendom zijn er ook variaties. Zo is men in de Rooms-katholieke traditie anders omgegaan met beelden dan in de Protestantse, waar ‘het Woord alleen’ een gedachte was.Overigens stamt het begrip traditie van ‘tradere’, wat doorgeven, overdragen betekent, en de uitdrukking ‘leren spreken is leren vertalen’ spreekt ervan hoe in een kind het begrip van de wereld tot stand komt.

Beeldenstormen of Iconoclasme kwam voor in de Byzantijnse tijd, maar ook in de 16e eeuw en nog later.Wellicht is dit voor ons enigszins herkenbaar in de huidige beeldcultuur, nu we soms overladen worden met beeld. Dit maakt dat we weer vragen gaan stellen hierover. We worden ons bewust, hebben meer besef van de uitwerking van beeld en taal. Leidt dat ertoe dat er steeds vaker geluiden opgaan over een wettelijke minimumleeftijd voor sociale media onder de 15 jaar ?.

Bewustzijn komt op gang door onszelf vragen te stellen. Bijvoorbeeld deze vragen: Wat houdt de werking van beide gebieden voor u persoonlijk in? Hoe werkt het woord, en wat doet beeld met u? Waarnaar gaat uw persoonlijke voorkeur uit? En: wat raakt u meer in uw hart, wat in uw hoofd? Een mooi schilderij óf een afschrikwekkend beeld kan ons diep raken, maar een prachtig gedicht of een liedtekst kan net zo’n diep inzicht geven. Waarom Muziek wel als hoogste kunstvorm wordt beschouwd dat is hier even niet aan de orde.

IRMA VAN OSCH is illustratrice. Ze geeft zelf aan minder van taal dan van beeld te zijn. En dat past, wantbij haar komen opdrachten binnen vanuit allerlei instanties en instituten en Media zoals Trouw, Het Leger des Heils, De VPRO, het tijdschrift ‘Onze Taal’, Zorg en Welzijn: of ze een illustratie wil verzorgen bij…. Op haar website ziet u de lijst van opdrachtgevers: https://irmavanosch.nl/werk-met-mij/
Een beeld bij een gebeurtenis of een interactie of gevoel maken betekent voor haar ‘werk aan de winkel’.
Irma onderzoekt haar associaties bij het onderwerp dat aan de orde is, in de stilte tekent, schetst ze en overpeinst zo al doende. Beeld kristalliseert zich uit in haar inmiddels herkenbaar geworden beeldtaal.Illustreren is eigenlijk her-talen.

Te zien in de Grote Kerk Emmen op woensdag-, donderdag- en zaterdagmiddag tussen 13.00 en 16.30 uur.

Reacties zijn gesloten.